Τηλ.: 697.00.77.817
email: doctor@nballian.gr
Βασιλίσσης Σοφίας 121, Αθήνα

Σκωληκοειδής απόφυση

Η σκωληκοειδής απόφυση προβάλει από το παχύ έντερο (Εικόνα 1). Στους ενήλικες δεν έχει κάποια γνωστή λειτουργία και έτσι η αφαίρεσή της δεν επηρεάζει την υγεία και ούτε απαιτεί αλλαγή στον τρόπο ζωής και διατροφής.

Οξεία σκωληκοειδίτιδα

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι πάθηση που συναντάται σε όλες τις ηλικίες αν και είναι πιο συχνή σε νεαρά άτομα. Προκαλείται από απόφραξη της σκωληκοειδούς απόφυσης από τα περιεχόμενα του εντέρου. Η απόφραξη αυτή προκαλεί οίδημα και φλεγμονή του τοιχώματός της σκωληκοειδούς απόφυσης (Εικόνα 1). Αν δεν αντιμετωπιστεί, ακολουθεί ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης με δημιουργία τοπικού αποστήματος ή διάχυτη περιτονίτιδα.

Τα συμπτώματα της οξείας σκωληκοείδίτιδας είναι ανορεξία, πόνος στην κοιλιά, αρχικά στην περιοχή του ομφαλού και αργότερα στο δεξί κάτω μέρος της κοιλιάς, ναυτία, έμετοι, πυρετός. Τα συμπτώματα αυτά δεν υποχωρούν χωρίς θεραπεία.

Η διάγνωση είναι συνήθως κλινική και επιβεβαιώνεται με υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία κοιλίας.

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα αντιμετωπίζεται με χειρουργική αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης (σκωληκοειδεκτομή), που γίνεται λαπαροσκοπικά. Η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή απαιτεί 3 τομές μήκους 5-15 mm στο αριστερό κάτω μέρος της κοιλιάς και διαρκεί συνήθως λιγότερο από 1 ώρα (Εικόνα 2). Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπικής τεχνικής περιλαμβάνουν τη δυνατότητα εξέτασης ολόκληρης της κοιλιάς, μείωση του μετεγχειρητικού πόνου, ταχύτερη ανάρρωση, καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και η απουσία επιπλοκών μιας μεγάλης τομής. Η μετεγχειρητική νοσηλεία διαρκεί 24 ώρες ή και λιγότερο.

Αν έχει προηγηθεί ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης, απαιτείται χορήγηση αντιβιοτικών. Μετεγχειρητικά, η λειτουργία του εντέρου επανέρχεται αργότερα και απαιτείται νοσηλεία μερικών ημερών.

Μη χειρουργική θεραπεία

Πρόσφατα έχει εξεταστεί διεθνώς η μη χειρουργική θεραπεία της οξείας σκωληκοειδίτιδας σε ασθενείς χωρίς ρήξη, απόστημα ή περιτονίτιδα. Αντί της σκωληκοειδεκτομής, χορηγούνται ενδοφλέβια ή από του στόματος αντιβιοτικά με αρχικά ‘επιτυχημένα’ αποτελέσματα, δηλαδή υποχώρηση των συμπτωμάτων και αποφυγή της χειρουργικής επέμβασης. Μεγάλες διεθνείς μελέτες έχουν όμως δείξει ότι:

  • συχνά οι απεικονιστικές εξετάσεις αποτυγχάνουν να δείξουν ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης με αποτέλεσμα να μην χειρουργούνται ασθενείς όταν πρέπει και να επιστρέφουν σύντομα με σοβαρές επιπλοκές
  • αν και οι περισσότεροι ασθενείς με οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι νέοι και έχουν πολλά χρόνια ζωής μπροστά τους, δεν υπάρχουν μελέτες με μακροπρόθεσμη παρακολούθηση των ασθενών που δεν υποβάλλονται σε σκωληκοειδεκτομή ώστε να διαπιστωθεί πόσοι έχουν πρόσθετα επεισόδια οξείας σκωληκοειδίτιδας και δεν αποφεύγουν τελικά το χειρουργείο· στις υπάρχουσες μελέτες, εντός μόνο 1 έτους από την ‘επιτυχημένη’ θεραπεία της σκωληκοειδίτιδας με αντιβιοτικά 30-35% των ασθενών υποτροπιάζουν και υποβάλλονται σε σκωληκοειδεκτομή, ποσοστό εξαιρετικά μεγάλο

Για τους ανωτέρω λόγους η θεραπεία της οξείας σκωληκοειδίτιδας με αντιβιοτικά δεν είναι η ενδεδειγμένη.

 

Πηγές


  1. Vons C, Barry C, Maitre S, et al. Amoxicillin plus clavulanic acid versus appendicectomy for treatment of acute uncomplicated appendicitis: an open-label, non-inferiority, randomised controlled trial. Lancet. 2011;377:1573-9.
  2. Salminen P, Paajanen H, Rautio T, et al. Antibiotic Therapy vs Appendectomy for Treatment of Uncomplicated Acute Appendicitis: The APPAC Randomized Clinical Trial. JAMA. 2015;313:2340-8.
  3. Wilms IM, de Hoog DE, de Visser DC, et al. Appendectomy versus antibiotic treatment for acute appendicitis. Cochrane Database Syst Rev. 2011;CD008359.

Εικόνες


  1. http://academic.amc.edu/martino/grossanatomy/site/Medical/CASES/GI/pop-ups/appendicitis-anspop-up8.htm
  2. http://veritascures.wordpress.com/
  3. http://129.49.170.167/Volumes/ACS+Oct+2010/ACSCD/figures/ch0531-f6.htm

Ο γιατρός συνεργάζεται με τις ακόλουθες κλινικές

Υγεία

ΜΗΤΕΡΑ

Βιοκλινική Αθηνών

Metropolitan Hospital

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου

Ευρωκλινική Αθηνών