Τηλ.: 697.00.77.817
email: doctor@nballian.gr
Βασιλίσσης Σοφίας 121, Αθήνα

Ραγάδα δακτυλίου

Η ραγάδα δακτυλίου είναι μια επώδυνη ουλή της περιοχής του πρωκτού που συνήθως βρίσκεται στην οπίσθια μέση γραμμή (Εικόνα 1). Προκαλείται από δυσκοιλιότητα και τοπικό τραυματισμό του πρωκτικού βλεννογόνου από κόπρανα, που οδηγεί σε σπασμό του εσωτερικού πρωκτικού σφιγκτήρα. Αυτό επιδεινώνει την δυσκοιλιότητα και η κατάσταση γίνεται χρόνια.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν οξύ πόνο στην περιοχή του πρωκτού κατά τη διάρκεια των κενώσεων και ενίοτε ήπια αιμορραγία. Εξαιτίας του πόνου, η δυσκοιλιότητα επιδεινώνεται.

Η διάγνωση της ραγάδας δακτυλίου γίνεται με κλινική εξέταση και πρωκτοσκόπηση.

Η ραγάδα δακτυλίου αντιμετωπίζεται αρχικά με

  • φυτικές ίνες και υπακτικά κατά της δυσκοιλιότητας
  • τοπικά φαρμακευτικά σκευάσματα (αλοιφές) κατά του σπασμού του έσω πρωκτικού σφιγκτήρα

Η θεραπεία αυτή είναι αποτελεσματική σε 70-80% των ασθενών όταν εφαρμόζεται σωστά για μερικές εβδομάδες. Όταν αποτυγχάνει, συνιστάται χειρουργική αντιμετώπιση.

Η χειρουργική θεραπεία της ραγάδας δακτυλίου περιλαμβάνει μερική διατομή του έσω πρωκτικού σφιγκτήρα, μια επέμβαση που γίνεται υπό γενική αναισθησία και διαρκεί 20 λεπτά (Εικόνα 2). Έτσι διορθώνεται ο σπασμός του σφιγκτήρα αυτού, που είναι το κύριο αίτιο της ραγάδας δακτυλίου. Η ραγάδα δεν αφαιρείται επειδή επουλώνεται μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά την επέμβαση. Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι την μέρα του χειρουργείου και συνεχίζει θεραπεία κατά της δυσκοιλιότητας για μικρό χρονικό διάστημα. Υποτροπή και άλλες επιπλοκές μετά από την επέμβαση είναι σπάνιες.

 

Εικόνες


  1. http://www.bupa.co.uk/individuals/health-information/directory/a/anal-fissure
  2. http://bedahunmuh.wordpress.com/2010/08/22/sphincterotomy-for-fissure-in-ano-open-internal/

Ο γιατρός συνεργάζεται με τις ακόλουθες κλινικές

Υγεία

ΜΗΤΕΡΑ

Βιοκλινική Αθηνών

Metropolitan Hospital

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου

Ευρωκλινική Αθηνών