Τηλ.: 697.00.77.817
email: doctor@nballian.gr
Βασιλίσσης Σοφίας 121, Αθήνα

Κύστη κόκκυγα και θεραπεία - Fistula Laser Closure

Η κύστη κόκκυγα (τριχοφωλεακό συρίγγιο) είναι πάθηση που συναντάται κυρίως σε νέους άνδρες. Προκαλείται από διείσδυση τριχών στο δέρμα της περιοχής του κόκκυγα, που δημιουργούν στη συνέχεια μία (ή περισσότερες) κοιλότητα (κύστη) κάτω από το δέρμα (Εικόνα 1). Η κύστη αυτή εκτός από τρίχες περιέχει βακτήρια και όταν αποφράσσεται δημιουργεί απόστημα και στη συνέχεια χρόνιο συρίγγιο (Εικόνα 2).

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος όταν αυτή προκαλεί απόστημα είναι ερυθρότητα του δέρματος της περιοχής του κόκκυγα, πόνος, οίδημα, εκροή δύσοσμου ή πυώδους υγρού και σπανιότερα πυρετός. Όταν δεν υπάρχει απόστημα, μπορεί να μην υπάρχει κανένα σύμπτωμα ή μόνο εκροή υγρού.

Θεραπεία

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγος είναι χειρουργική και γίνεται συνήθως υπό γενική αναισθησία. Όταν υπάρχει απόστημα (συλλογή πύου), αυτό παροχετεύεται χειρουργικά και σε μερικές περιπτώσεις χορηγούνται αντιβιοτικά. Το τραύμα αφήνεται ανοιχτό για να αποφευχθεί λοίμωξη τραύματος και γίνονται αλλαγές γαζών καθημερινά μέχρι η περιοχή να επουλωθεί. Αυτό δεν εμποδίζει τον ασθενή να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες λίγες μέρες μετά το χειρουργείο.

Σε ασθενείς με χρόνιο συρίγγιο/συρίγγια (χωρίς απόστημα) αυτά εντοπίζονται στο χειρουργείο και αφαιρούνται μαζί με το δέρμα της περιοχής μέχρι το υποδόριο λίπος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η πιθανότητα λοίμωξης τραύματος είναι μικρή και έτσι το τραύμα κλείνει με χρήση ραμμάτων και τοποθετείται σωλήνας παροχέτευσης για λίγες μέρες. Η εισολκή (‘βαθούλωμα’) της μέσης γραμμής στο σημείο του κόκκυγα μετατοπίζεται χειρουργικά ώστε ο κίνδυνος επανεμφάνισης κύστης κόκκυγα να ελαχιστοποιηθεί (Εικόνα 3). Οι περισσότεροι ασθενείς αισθάνονται αρκετά καλά για να φύγουν από το νοσοκομείο την ίδια μέρα. Το τραύμα πρέπει να διατηρηθεί στεγνό και καθαρό για 3 μέρες. Τα εξωτερικά ράμματα και ο σωλήνας παροχέτευσης αφαιρούνται στο ιατρείο.

Θεραπεία με χρήση Fistula Laser Closure

Εναλλακτικά, σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει απόστημα αλλά μόνο χρόνιο συρίγγιο, το συρίγγιο καυτηριάζεται και καταστρέφεται με τοποθέτηση καθετήρα laser (Fistula Laser Closure, FiLaC™) στο εσωτερικό του (Εικόνες 4 και 5). Το πλεονέκτημα της τεχνικής αυτής είναι ότι δεν απαιτείται χειρουργική τομή, με υψηλότερη όμως πιθανότητα υποτροπής σε σχέση με την χειρουργική αφαίρεση.

Μετεγχειρητικά συνιστάται αποτρίχωση και προσοχή στην υγιεινή της περιοχής του κόκκυγος για την αποφυγή υποτροπής.

 

Πηγές


  1. Bascom J, Bascom T. Failed pilonidal surgery: new paradigm and new operation leading to cures. Arch Surg 2002;137:1146-50.
  2. http://www.pilonidal.org/_assets/pdf/Kitchen_Karydakis_Technique.pdf

Εικόνες


  1. http://www.healthinset.com/pilonidal-cyst-causes-symptoms-pictures-home-treatment-and-surgery.html
  2. https://www.akronchildrens.org/cms/kidshealth/01c32d4e6f28fdc2/
  3. http://laekning.is/doc_files/doc_32.pdf
  4. https://www.pilonidalcenter.eu/home-english/

Ο γιατρός συνεργάζεται με τις ακόλουθες κλινικές

Υγεία

ΜΗΤΕΡΑ

Βιοκλινική Αθηνών

Metropolitan Hospital

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου

Ευρωκλινική Αθηνών